Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden
Forum fanów karcianki Dark Eden
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kłopoty z Księgami Errata.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cormak
Kapitan


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 275

PostWysłany: Sob Gru 18, 2010 9:54 am    Temat postu: Kłopoty z Księgami Errata. Odpowiedz z cytatem

Ostatnio w poszukiwaniu zasady której nie znalazłem, natrafiłem na bardzo ciekawą, oficjalną erratę karty która ostatnio jest bardzo popularna. Mianowicie Kłopotów z Księgami.
Errata brzmi:
Cytat:
FIX THE BOOKS

The first sentence should read "Play before any player's Balance Step."


Czyli całkowicie zmienia moment zagrania tej karty.

Od razu uwagę moją przykuł fakt, że nawet w Erracie twórcy gry pozostawiają niejasności.
Mianowicie nie ma ani słowa o turze zagrania. Idąc za tą erratą można by na przykład zagrać kartę w swojej turze na gracza który będzie wykonywał swoją kolejkę za np. 2 osoby.

O ile w kartach typu "Play before" jest jasno określone o czyją kolejkę chodzi, tutaj nie jest to powiedziane, więc w domyśle mamy dowolny moment.

Mocno to zmienia tą kartę dodając jej dodatkowego "kopa" =]

_________________
We do not choose War, the War chose Us!
For the Horde!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 05 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Pon Gru 05, 2016 1:28 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Sob Gru 18, 2010 7:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rzeczywiście jest taka errata w oryginalnym faqu gry. Chociaż ja ją chyba przeoczyłem... Smile

Ale czy to aż tak zmienia postać rzeczy? Moim zdaniem nie, ale mogę się mylić. Sam kiedyś nie zwracałem uwagi na to, że dalsza część tekstu mówi o tym, iż karty gracza na którego została zagrana karta kłopotów pozostają zbilansowane do początku tury gracza który tą kartę zagrał. Odkąd zacząłem zwracać na to uwagę, a stało się to chyba na którymś z turniejów to i tak karta kłopotów nabrała dla mnie większej wartości i stała się silniejsza. A zagrywanie jej zanim dojdzie do kroku bilans danego gracza ładnie komponuje się dalszą częścią tekstu tej karty.

I oczywiście wynika z zasady karty i erraty, że kłopoty można zagrać na któregoś gracza właśnie dużo wcześniej, nie koniecznie w jego turze.
Nie przychodzi mi tu jednak konkretny pomysł na to, co taka możliwość zmienia w samej rozgrywce. Najbardziej kłopoty dają się we znaki gdy używa się karty przelicz to.
Innego pomysłu puki co nie mam, ale chętnie inne poznam Smile

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Cormak
Kapitan


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 275

PostWysłany: Sob Gru 18, 2010 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A więc od początku =]

-Pierwsza tura. Dobierasz 7. Nie zagrałeś na nikogo przed tobą, bo się nie opłacało. Przy starym zagrywaniu zostawała Ci karta na ręce. Teraz można się jej pozbyć na kogokolwiek w zależności od sytuacji, dzięki czemu dobierasz dodatkową kartę.
-Kłopoty z Zacznijmy. Na ręce 5 woja, Kłopoty i Zacznijmy. Dylemat czy zostawić zacznijmy i bezpiecznie się zbilansować, czy zaryzykować zagrać Zacznijmy i liczyć, że w nowym dobraniu znowu dojdzie. Teraz tego dylematu nie ma.
-Większa ilość Kłopotów 2-3 sztuki a Zacznijmy. Spokojnie obdarowujesz każdego komu się "należy" =] i dajesz Zacznijmy. Karty nie przepadają niewykorzystane do stosu.
-Wyczekiwałeś odpowiedni moment na zagranie karty, ale przez wszystkie kolejki przeciwników po prostu się nie opłacało. Dochodzi twoja tura, dociągasz o jedną kartę mniej. Teraz nie =]
- Gry zespołowe. Dajesz sojusznikowi dużo wcześniej kłopoty przez co nie zastanawia się którego wojownika wystawić , którego nie. Nie zastanawia się zbędnie nad bilansem i wystawieniem. Wie z góry.

Ogólne kombinacje z Zacznijmy, oraz końcem tur. Co do przydatności, na pewno w praniu coś jeszcze wyjdzie.

_________________
We do not choose War, the War chose Us!
For the Horde!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Marqwitch
Rekrut


Dołączył: 14 Maj 2010
Posty: 23

PostWysłany: Sro Gru 22, 2010 12:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie o to chodzi w KŁOPOTACH Z KSIĘGAMI.

Tą kartę zagrywamy po prostu bezpośrednio przed rozpoczęciem Kroku Bilansowania dowolnego gracza - nie możemy jej zagrać po opłaceniu przez niego punktami ZŁ za brakujące ikony zasobów tak by nie otrzymał kasy z ikon ZŁ.

Moim zdaniem errata powinna jednak brzmieć "Zagraj na początku Kroku Bilansowania dowolnego gracza..." a nie "Zagraj przed Krokiem Bilansowania dowolnego gracza..."!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
drumdaar
Sierżant


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 107

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 1:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałbym odgrzać ten temat, bo mam wrażenie, że spora częśc ludzi praktycznie nie używa tej karty i dyskusja nad tym nie ma dla nich większego znaczenia

u nas w Krakowie karta ta fruwa po stole w te i nazad więc o jej zastosowaniu mogę powiedzieć sporo.

Osobiście popieram Cormaka, że ewentualne zakceptowanie Erraty diametralnie zmienia działanie tej karty - zwłaszcza jej działanie ofensywne (zepsucie komuś zarobku)

ale po kolei
1.
do Marq
nikt tu nie pisał o tym, że w bilansie ktoś wydaje kase, ktoś mu wrzuca kłopoty i kasa przepada - po prostu nic nie wydaje, nic nie zarabia, wszystko zbilansowane

chodzi tylko o rozstrzygniecie czy zagrywa sie to przed czy w trakcie bilansu

2.
sprawa kluczowa
Obecnie było tak - kłopoty zagrywane w bilansie

natomiast errata mówi nam co innego: "Play before any player's Balance Step."

Co to zmienia?
- dla zagrywającego na siebie dużą część nowych opcji opisał Cormak więc nie będę kopiował - zresztą dla korzystających z tej kary, plusy są dość oczywiste
- bardzo dużo natomiast zmienia to dla ofiary której ktoś chce popsuć urobek Razz, a oto kilka sytuacji:
a) Mamy mało kasy i co turę opłacamy jakieś surowce brakujące a doszły nam nowe miejsca/wojo i mamy dylemat, wystawić nowe czy opłacic stare - w przypadku gdy nagle ktos nam wrzuca klopoty, mozemy podjac ryzyko wystawienia nowych i liczyc w nowej turze na jakies ukryte/sztuczke itp - bez klopotow wyboru nie ma

b) mamy znowu mało kasy i doszla nam reka pelna woja, dawniej bylby dylemat, wystawic i zaglodzic, czy zachomikowac bo zarobimy - jezeli bysmy wystawili zeby nie zapychac reki i ktos by nam wrzucil klopoty to dowiedzielibysmy sie tego dopiero w bilansie, gdzie wojsko np mogloby byc na bramce, natomiast teraz majac klopoty zagrane wczesniej mozemy to lepiej wykorzystac - wywalic cale wojo na atak albo na def

itd itd

ogólnie, dla efektu końcowego może nie zmienia to z reguly wiele, ale zmienia osobę decyzyjną - ofiara kłopotów, może chociaż spróbować w niektórych sytuacjach obrócić to na jakiś plus


no i kluczowe jest jeszcze jedno:
"Play before any player's Balance Step."

oznacza, że w bilansie już nie można Smile
więc jak ktoś przekombinuje i za długo czeka w kroku akcji to może się przejechać, jak ktoś przejdzie do bilansu (oczywiście z zachowaniem kultury gry a nie wyścigów Razz)

podsumowując, jestem jak najbardziej za wprowadzeniem tej Erraty, gdyż daje ona w moim odczuciu same plusy ze względu na większy wpływ wykrozystania efektu kłopotów
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
noz4
Sierżant


Dołączył: 23 Kwi 2009
Posty: 171

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 5:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uhm...zapowiada się na rajd jak z Drżeniem.

No to i ja się dorzucę!

To jeszcze niech będzie odrzucana!

yyy...

_________________
wtf czyli kurde bele
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 11:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z Tobą Drum.
Jak ktoś ma dużo kasy, to często pada ofiarą Kłopotów. Trzymajmy się tego, że zagrywa się przed bilansem, a "ofiara" faktycznie może z tego wyciągnąć jakieś korzyści.
Kłopoty są przez to nieco osłabione, ale moim zdaniem są przegięte, bo jestem zbyt często ich celem i to w bilansie Wink A tak to walnie mi jakiś dziad Kłopoty, a ja z ręki wyrzucę jeszcze trzech wojów i mu dupę rozjadę Very Happy

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
noz4
Sierżant


Dołączył: 23 Kwi 2009
Posty: 171

PostWysłany: Pią Lut 11, 2011 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Om nom nom!

edit: wczoraj po grach dokładnie mi to wszystko drum wytłumaczył i wytłuścił i...to może być faktycznie ciekawe rozwiązanie. W każdym razie na najbliższym graniu (pewnie w przyszłym tyg.) przetestujemy tę wersję.

Big up!

_________________
wtf czyli kurde bele
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 05 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Pon Gru 05, 2016 1:28 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Pon Cze 20, 2011 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W trakcie naszych ostatnich gier pojawił się problem z interpretacją. Przed krokiem bilans 'any' gracza to kiedy? Tylko w jego turze w czasie wykonywania akcji. Czy w dowolnym momencie przed jego bilansem, np. w czasie mojej tury na kogoś rzucam?
My skłoniliśmy się do tego drugiego rozwiązania. Kłopoty szybciej z ręki wylatują, ale za to ofiara ma jasną sytuację w swojej turze.

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group