Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden
Forum fanów karcianki Dark Eden
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

SKARBIEC nie chroni przed PODZIAŁEM BOGACTWA
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blitzkrieg
Szeregowy


Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 63

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2011 9:25 pm    Temat postu: SKARBIEC nie chroni przed PODZIAŁEM BOGACTWA Odpowiedz z cytatem

Karty permanentne a działanie miejsc i pozostałych kart: czyli co jest ważniejsze.

1) Centrum Obrony / Zmiana Rozkazu / Trener Mastodontów a BRAK ŻYWNOŚCI / BARK PALIWA

2) Skarbiec a PODZIAŁ BOGACTWA...

Skoro od kilku ładnych turniejów uznajemy nadrzędność Braków wobec Centrum Obrony, Zmianki itd. to SKARBIEC jako miejsce i PODZAŁ BOGACTWA jako karta permanentna nie powinna być wyjątkiem.

Tzn. Mam w osadzie SKARBIEC. Ktoś zagrywa PODZIAŁ BOGACTWA. Moje złoto spada do 10, ale wciąż nie działa na mnie Ograbienia i Sztuczki.
Ile bym nie miał 100 czy 1000 złota Podział ścina to do 10.

Każda reguła wymaga konsekwencji a że różnie z nią bywa dlatego wyjaśniam sprawę żeby nie było żadnych wątpliwości.

SKARBIEC: Initial Cost: 3. While in your Turf, no other player may affect or manipulate your Gold Units, unless you allow it to happen. Gold Units are no longer considered "yours" once you spend them.

PODZIAŁ BOGACTWA: Attach to the game at any time. While attached, no player may have more than 10 Gold Units in his or her Reserves. Extras are returned to the Common Pool.

Chodzi o to, że w przypadku Podziału Bogactwa to nie gracz manipuluje zasobami jak w przypadku SZTUCZKI gdzie jest napisane:
Play at any time. You may switch your Gold Reserve with any other player's. You must annihilate the top 2 cards of your draw pile when you play this card.

To podział bogactwa a więc karta permanentna implikuje zmianę reguł dotyczących zasobów złota.

_________________
Nie kwestionuj moich kwestii,
bo tak ci? za?yj?, ?e b?dziesz w szoku, jak si? zszokujesz, gdy b?dziesz za?yty


Ostatnio zmieniony przez Blitzkrieg dnia Pon Kwi 04, 2011 8:09 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 4:03 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
yurand
Szeregowy


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 97

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2011 10:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko zależy od tego, jak zinterpretujesz pojęcie wpływu. Owszem, ograniczenie wynikające z Podziału wynika z działania karty permanentnej. Ale ona się sama nie zagrała, więc de facto wpływ jest efektem działania gracza Wink

Mówiąc poważniej, sugeruję zerknąć tu:

http://darkeden.mojeforum.net/viewtopic.php?t=16&highlight=podzia%B3

Jeśli dobrze rozumiem, dyskusja w tym wątku stanęła na tym, że Skarbiec chroni przed wszystkim (cytując Stawika "Ograbieniem, Sztuczką, Zaliczką, Podziałem, zabraniem złota po najechaniu wodza a nawet Wspólnymi funduszami"). W zasadach forumowych stoi napisane: "Skarbiec nie chroni przed działaniem Zaliczki.", ale jednocześnie "Skarbiec chroni w stu procentach przed działaniem Podziału.". Ta niespójność mnie zawsze nurtowała, dlatego przychylam się do wniosku kolegi.

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Blitzkrieg
Szeregowy


Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 63

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2011 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yurand napisał:
Ale ona się sama nie zagrała, więc de facto wpływ jest efektem działania gracza


Brak Żywności też sam się nie zagra, ale to nie ma znaczenia.

Po prostu karta to nie ,,player,, a na SKARBCU jest wyraźnie powiedziane żaden GRACZ nie może manipulować... Dla mnie intryga nie oznacza gracza.

MÓWIĄC OBRAZOWO...
To, że ktoś nas urodził nie oznacza, że jesteśmy jego własnością i ,,należymy do niego,, Podobnie jest z kartą którą zagrywasz, ale która po zagraniu staje się autonomiczna. Oczywiście należy do twojej talii. Ludzie też mają wspólne nazwiska ale są autonomiczni. To co robię ja, robię JA a nie moja matka, która ma to samo nazwisko. Dlatego to, co robi PODZIAŁ BOGACTWA robi PODZIAŁ BOGACTWA a NIE GRACZ.

_________________
Nie kwestionuj moich kwestii,
bo tak ci? za?yj?, ?e b?dziesz w szoku, jak si? zszokujesz, gdy b?dziesz za?yty
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Pon Lip 11, 2011 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumowanie Blitzkriega do mnie przemawia. Ja od zawsze byłem za tym, żeby Skarbiec przed Podziałem nie chronił.

Jeśli nie wywiąże się racjonalna dyskusja, która mnie przekona do interpretacji odwrotnej, to na turnieju Skarbiec nie będzie chronił przed Podziałem. Uprzedzam od razu, że nie interesuje mnie argumentacja: "ale ja kocham moje złotko i go potrzebuję".

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KenObi
Szeregowy


Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 61

PostWysłany: Wto Lip 12, 2011 3:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I ja się zgadzam z tym że Skarbiec nie chroni przed PODZIAŁM BOGACTWA Smile bo karta lezy na stole i wywiera wpływ non stop a nie przez chiwle jak sztuczka czy Ograbiebie Ślpego,
Jestem ZA!
W czasie działania karty i posiadania Skarbca nikt nie moze manipulować naszym złotem, chociaz mamy tylko 10 sztuk hehe

_________________
Let Your Mind B3
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Wto Lip 12, 2011 4:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Owszem zgodzę się, że zagrany podział bogactwa oddziałuje sam z siebie na zasoby graczy a nie gracz który go zagrał.
To samo zdanie miałem odnośnie zaliczki i udało się tamtą kwestię także przeforsować.

Jednak moim zdaniem, interpretując dosłowność oddziaływania karty, nie mogę się zgodzić, że poprzez zagranie ograbienia to gracz wpływa na złoto drugiego gracza. Na Ograbieniu, tak samo jak na podziale nie ma nic na temat tego kto lub co oddziałuje a jedynie co się dzieje gdy ta karta zostanie zagrana.

Nie porównywał bym ograbienia ze sztuczką ponieważ na sztuczce jest jasno napisane, że gracz który ją zagrał wpływa na zasoby złota drugiego gracza.

Generalnie nie mam nic przeciwko temu aby skarbiec nie chronił przed podziałem bogactwa ale uważam, że uzasadnienie nie jest do końca słuszne.

W ten sposób możemy poddać w wątpliwość oddziaływanie także wielu innych kart.

Czy to nie szukanie dziury w całym przed samym turniejem?
Owszem, Blitzkrieg napisał tego post już dawno, ale został, że się tak wyrażę "lekko olany".
A teraz do tematu wracamy. Ja się pytam po co? Po to by przed kolejnym turniejem znów pozmieniać nieco zasady i wprowadzić lekkie zamieszanie? Przecież było dobrze jak było. Nie musimy ciągle zmieniać istniejących już zasad i ustaleń.

I wcale nie chodzi o mi to, że ta czy inna interpretacja jest dla mnie wygodniejsza więc będę ją popierał. Dla mnie po po prost wygodniej jest już nie zmieniać ustalonych zasad, tylko bezwzględnie się ich trzymać i do nich dostosować.

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Wto Lip 12, 2011 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale mnie Jeremiaszu wcale nie przekonało to, że na Podziale nie jest napisane o wpływaniu na innych graczy, tylko to, że jest on permanentny.
Tak jak Centrum Obrony nie może działać przy Braku Żywności, tak Skarbiec przy Podziale też nie.

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KenObi
Szeregowy


Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 61

PostWysłany: Sro Lip 20, 2011 11:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm.. tak po dłuższym zastanowieniu sie nad waszą debatą to jednak uważąm że SKARBIEC to Skarbiec inic nie może wpłynąć na stan gotówkiw nim chyba że pozwoli na to gracz kontrolujący SKABRBIEC,
kartami rządzą gracze i to gracz zagrywa karty wiec my je kontrolujemy i nic innego Wink

Więc skarbiec rulez i asta la vista bejbi Wink

Pozdro chłopaky ^_~

_________________
Let Your Mind B3
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Czw Lip 21, 2011 10:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żaden gracz nie może manipulować twoim złotem. Tymczasem panuje karta permanentna, tak jak Straszliwa Ulewa, która wszystkim ogranicza kasę.
I tak samo jak przy Braku Żywności nie użyjesz Centrum Obrony, żeby konia przenieść, tak i przy Podziale nie użyjesz Skarbca.
I daswidania kamarad.

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Cormak
Kapitan


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 275

PostWysłany: Pią Lip 22, 2011 10:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ehhhh... kompletny stek bzdur ^^

Niestety nie zaglądałem na forum od dłuższego czasu, i nie było mi dane się wypowiedzieć. Więc na turnieju będziemy zmuszeni do grania ze zmienionymi zasadami. A dziś już nie mam czasu by to klarownie wytłumaczyć.

Ale możecie być pewni, że po turnieju jasno opiszę czemu Blitzkriegu się mylisz =]

Tak czy inaczej na turnieju się zjawię i życzę wszystkim good luck and have fun!

_________________
We do not choose War, the War chose Us!
For the Horde!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Pią Lip 22, 2011 6:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cormak napisał:
Ehhhh... kompletny stek bzdur ^^

Niestety nie zaglądałem na forum od dłuższego czasu, i nie było mi dane się wypowiedzieć. Więc na turnieju będziemy zmuszeni do grania ze zmienionymi zasadami. A dziś już nie mam czasu by to klarownie wytłumaczyć.

Ale możecie być pewni, że po turnieju jasno opiszę czemu Blitzkriegu się mylisz =]

Tak czy inaczej na turnieju się zjawię i życzę wszystkim good luck and have fun!


To szkoda, że nie omieszkałeś rozpisać się na ten temat przed turniejem, choćby nawet dziś. To mogło by jeszcze wpłynąć na decyzję "sędziów" Wink
Ja osobiście nie jestem przekonany co do takiego działania podziału bogactw, ale cóż... zobaczymy czy akcja z tą kartą została ruszona specjalnie ze względu nowych pomysłu na talie turniejowy czy tylko przy okazji...
Miejmy nadzieję tylko, że unikniemy takiej sytuacji jak rok temu z drżeniami Wink

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
decado
Sierżant


Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 190

PostWysłany: Pią Lip 22, 2011 11:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cormak napisał:
Ehhhh... kompletny stek bzdur ^^


+1


Chodzi tak naprawdę o to, że to gra karciana. Za każdym razem to ja oddziałuję na innych graczy poprzez zagrywane karty. W tym wypadku ta konkretna karta pozwala mi zmodyfikować zasoby złota wszystkich graczy. Zawsze efekt wywołany przez kartę ma właściciela, nic się samo nie zagrywa.

Zwracam uwagę na jedną rzecz. Tylko i wyłącznie karty trwające określony czas mają efekt permanentny tj. Braki wszelakie, Straszliwa, Kłopoty z księgami itd. Efekt permanentny wynika stąd, że w żaden sposób nie możesz owej karty usunąć z gry ponieważ nie jest ona dołączana. Stąd wynika owa zasada nadrzędności. Jeśli wrzucimy do tego kotła Podział Bogactwa to możemy równie dobrze dorzucić pozostałe karty dołączane a Skarbiec i Centrum Dowodzenia wyrzucić do kosza.

Drżenie już pokazało co się dzieje gdy wprowadza się takie cudowne rozwiązania...

_________________
Dark Eden Lives Forever Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Pon Lip 25, 2011 10:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy po turnieju nadal uważacie to za bezsens, stek bzdur itp?
Jakoś nie widziałem żeby ciułacze kasy za bardzo ucierpieli, wręcz przeciwnie 'złote talie' Cormaka i Jeremiasza miażdżyły wręcz przeciwników.

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Pon Lip 25, 2011 12:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uważam Stawik, że nie do końca masz rację. Po prostu mimo "nowej" interpretacji karty Podział Bogactwa, prawie nikt nie potraktował na serio jej możliwości. Na 10ciu graczy, tylko 3 używało tej karty z czego tylko 1 porządnie przygotował się na przeciwników wyposażonych w kasę.
Mam tu na myśli Decado który był wyposażony także w ograbienia i kłopoty z księgami. Ale miał pecha bo trafił na dwóch "ciułaczy kasy" w jednej grze i musiał rozdzielić swoje przeszkadzajki między Cormaka i mnie.
Ty sam grałeś na podziałach i kłopotach ale podziały miałeś tylko 3, więc wyrzeczeniami było łatwo je zdejmować a kasa szybko wracała. A Blitzkrieg nie dość, że używał także tylko 3 podziałów to nie używał nic więcej na pozbawienie przeciwników złota, więc np. w grze z nim i Szczubą a później także w grze z nim i Dankiem nie używałem skarbców więc odpadły mi 3 miejsca z talii i mogłem za to fajniejsze karty do niej włożyć.

A ja nie jestem przeciwnikiem tej interpretacji dla tego, że gram na kasę i używam skarbców i jest mi to nie na rękę. Moja talia radzi sobie dobrze i bez złota bo wszyscy wojownicy templariuszy wspierają wzajemnie siłę swojego wb. Więc i bez złota moje grupy na pograniczu są ciężkie do ruszenia.

Chodzi mi po prostu o kolejne zmienianie zasad w stylu "bo ja tak mówię" czy "bo ja tak chcę", tudzież "bo ja tak uważam"... :/ Nie chcę się wymądrzać bo w tym dobry nie jestem, ale na turnieju komentował to nieco Cormak i on najlepiej umie wyjaśnić dlaczego Blitzkrieg i ty nie macie racji. Czekam więc na jego wypowiedź z niecierpliwością Smile

Bo to, że karta jest słaba dlatego, że dołączana nie daje nam pozwolenia na dopakowywanie jej poprzez zmianę działania.

tyle...

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 4:03 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Skoq
Szeregowy


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 50

PostWysłany: Pon Lip 25, 2011 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może trochę z innej beczki - mała analogia do DT - może niewiele wspólnego, ale wspólny twórca i podobne karty - tam jest odpowiednik Skarbca - Bank Kardynała i odpowiednik Podziału Bogactwa - Economic Breakdown - Bank chroniłby przed EB, ale na EB jest wyraźny zapis, że karty chroniące przed manipulacją kasą nie chronią przed EB - na Podziale czegoś takiego nie ma, więc dla mnie również niezrozumiałe jest, dlaczego Skarbiec miałby chronić "wybiórczo" - przed Ograbieniem tak, przed Podziałem nie - bezsens - widzę że i w DE czasem popadamy w szukanie dziury w całym... Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group