Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden
Forum fanów karcianki Dark Eden
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obóz Pracy vs Szpital

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dungal
Generał


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 634

PostWysłany: Nie Paź 29, 2006 3:02 pm    Temat postu: Obóz Pracy vs Szpital Odpowiedz z cytatem

Mam kontrowersyjne pytanie (możliwe, ze zostało już zadane na karcianki), na które chciałbym usłyszeć Wasze opinie.

Przeciwnik ma Szpital, który działa tak:

If your INFANTRY is killed in combat or a raid, you may return the warrior to your hand, provided you also pay a number of Gold Units equal to the warrior's base CV. Attachments are discarded.


Ja mam Obóz Pracy, na którym z kolei jest:

Each time your INFANTRY kills another Infantry (or group containing Infantry), you may place all defeated Infantry in the Work Camp instead of discarding them. For each Prisoner in the Camp, you gain one resource icon of your choice during each of your Balance steps. If this card is discarded, all prisoners are discarded as well.


I teraz tak: Kto pierwszy bierzę wojaków- czy Szpital czy Obóz Pracy Question

Na Szpitalu nie ma napisane, że bierze się wojaków zamiast ich odrzucać, a na Obozie, że zamiast ich odrzucać. W sumie to moim zdaniem jest na obu kartach dokładnie tak samo, więc tu rodzi się mój problem. kiedyś go poruszałem z Jeremiaszem ale on jak zwykle dopiął swego Smile

_________________
Temu dzid? !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 3:58 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Nie Paź 29, 2006 3:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Interpretacja takowa wisi umnie na stronie.
Ale dobra, jak jej nie chcesz odwiedzać, to nie:
"Szpital vs. Obóż pracy
Szpital: Jeśli twój PIECHUR zostanie zabity podczas walki bądź najazdu, możesz wziąć go z powrotem do ręki...
Obóz: Za każdym razem kiedy twoja PIECHOTA zabije jakiegoś Piechura (lub grupę, w skład której wchodzi Piechur), możesz umieścić pokonanych Piechurów w Obozie pracy zamiast ich odrzucać...
Czyli Szpital wygrywa z Obozem. Jeśli gracz ze Szpitalem chce i ma złoto, może swoich Wojowników wziąść do ręki. Tylko w wypadku, kiedy nie chce z niego skorzystać lub nie ma na to złota i w związku z tym jego wojownicy mają zostać odrzuceni, przeciwnik może ich wziąść do Obozu pracy. Zgodnie z zapisem zamiast ich odrzucać."
Średnio mi się to podoba, ale ma ręce i nogi. W ten sposób używanie Szpitala ma sens. Jakby było odwrotnie, to i anihilatory by przed nim działały. I moglibyśmy Szpital powiesić na ścianie, razem z resztą tapety.
To samo ze Skarbcem. Jeśli Podział go rusza, to po diabła go używać? Wicu, odblokuj tamten temat!! Na szczęście nie ma żadnego 'haka' na Centrum Dowodzenia.

Yhym, yhym, i tym sposobem nabiłem 800go posta na forum. Very Happy

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dungal
Generał


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 634

PostWysłany: Nie Paź 29, 2006 5:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stawik- gdybym miał odwiedzać wszystkie stronki i czytać co w nich napisane od początku do końca, to chyba bym oślepł do końca od mojego monitora. Szanuję ją i gdybym miał więcej czasu na pewno bym ją odwiedzał.

Dzieki za szybką odpowiedź- tak samo wtedy uzgodniliśmy, i teraz już nie mam wątpliwości.

_________________
Temu dzid? !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
banhus
Sierżant


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 148

PostWysłany: Nie Paź 29, 2006 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zgadzam się /:szpital wygrywa z obozem . ale nie wnioskuje tego z zasad kart bo to rzeczywiście trudno by było to rozszyfrować ale raczej na wyczucie . a mianowicie tego kogo lekarze nie uratują na polu walki tego przeciwnik zaciąga jako jeńca wojennego do swojego obozu pracy Cool
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aksal_se
Sierżant


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 125

PostWysłany: Pon Paź 30, 2006 5:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

banhus: Na wyczucie to powinno być na odwrót. Bo to raczej dziwne że po bitwie najpierw wkracza ekipa przegraych i zbiera rannych Razz .

Stawik: Szpital działa też podczas najazdów więc gdyby przegrywał z obozem szkoleniowy lub anihilatorami to wcale nie były taki zły. Ale pomyślę na Twoją interpretacją i może coś wydumam Wink.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Pon Paź 30, 2006 6:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi sie ze na ten i inne podobne tematy juz byla dyskusja i zostala roztrzygnieta Smile
Ustalilismy ze szpital wygrywa z obozem, wiec 3majmy sie tego.
Moim zdaniem tak wlasnie jest bo szpital pozwala nie odrzucic wojakow tylko wziac na reke, a oboz pozwala wziac wojakow gdy maja zostac odrzuceni. Wiec szpital wygrywa.

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dungal
Generał


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 634

PostWysłany: Pon Paź 30, 2006 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A gdzie macie napisane na Szpitalu słowo: "odrzucone" Question
Bo ja pare razy sprawdzałem i nie zauważyłem :> Jest napisane na Szpitalu, że "jak zostaną zabici" a na Obozie "za każdym razem kiedy Twój Piechór zabije.." Dlatego, nie uważam tego tematu za zakończonego, tylko spornego- a interpretacje wiadomo, że każdy może mieć inną.

_________________
Temu dzid? !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Pon Paź 30, 2006 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale chodzi o to ze na obozie jest napisane ze woja mozna wziac do obozou zamiast odrzucac. Natomiast na szpitalu ze mozna wziac po zaplaceniu kasy i nie ma nic o tym ze "zamiast odrzucac" czyli ze wlasciciel szpitala decyduje o tym czy jego wojo ma zostac odrzucony czy bierze go na reke. I dopiero jak zdecyduje ze wojak zostaje odrzucony to wlasciciel obozu moze wziac wojaka do obozu.

Naprawde nie widze powodu dla ktorego mielibysmy dalej dyskutowac bo przeciez wyjasnialismy to juz i sie wszyscy zgodzili.

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dungal
Generał


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 634

PostWysłany: Wto Paź 31, 2006 2:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No Ok Ok Very Happy Niech już tak będzie- rzeczywiscie na Obozie jest tak napisane. Koniec Tematu.
_________________
Temu dzid? !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aksal_se
Sierżant


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 125

PostWysłany: Sob Lis 04, 2006 7:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem że to co napiszę będzie czepepianiem się słówek ale nie mogę tej sprawy tak zostawić Razz .

Koronny argument czemu szpital wygrywa z obozem i anihilatorami:
Jeremiasz napisał:
ale chodzi o to ze na obozie jest napisane ze woja mozna wziac do obozou zamiast odrzucac. Natomiast na szpitalu ze mozna wziac po zaplaceniu kasy i nie ma nic o tym ze "zamiast odrzucac"

Moja kontra. Na obozie i anihilatorach pisze że jeśli wygrasz w wale zamiast odrzucać pokonanych możesz/musisz(?) zrobić coś innego. Czyli to zwycięsca walki odrzuca pokonanych i dlatego na szpitalu nie ma zwrotu 'zamiast odrzucać' bo jako przegrany nie odrzuca wojów Cool .
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Sob Lis 04, 2006 8:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naciągana argumentacja, bo przecież twórcy nie mogli zakładać, że przeciwnik zawsze będzie miał Obóz lub anihilatory w trakcie starcia. Chyba, że sugerujesz, że po każdej wygranej przeze mnie walce powinienem osobiście brać w rękę (kończynę) pokonanych wojowników przeciwnika i odkładać ich na jego stos kart odrzuconych?
_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aksal_se
Sierżant


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 125

PostWysłany: Sob Lis 04, 2006 8:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie chodzi mi o fizyczne odkładanie karty ale o to kto to odrzucanie wywołuje. Podam przykład jak Jasiu rzuci wyrzeczenie na konsekwencje Grzesia to własnie Jasiu odrzuca te kosekwencje (zgodnie z tym co jest napisane na karcie). Co oczywiscie nie znaczy że robi to fizycznie własnymi rękami. Podobnie jest po walce. Nie wiem czy wyraziłem się jasno. A pozatym na obozie i anihilatorach jest napisane co może/musi zrobić zwycięsca zamiast odrzucać. Co znaczy że odrzucanie prze zwycięsce pokananych wojów jest czynnością standardową.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Sob Lis 04, 2006 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem tak - głębokie to bardzo. Ale chyba aż nazbyt. Jak będziemy snuć takie rozważania, to możemy skończyć na pytaniu, czy czasami nie żyjemy w Matrixie Smile
To takie przypuszczenie, wysnute z domysłu. Może jednak trzymajmy się tego co napisane...

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 3:58 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Aksal_se
Sierżant


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 125

PostWysłany: Sob Lis 04, 2006 9:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ech mocny kontrargument nie ma co. Tym sposobem mozna obalic każdą interpretację. Wysil się na coś lepszego albo uznaj wyższość mojej argumentacji Razz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group