Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden
Forum fanów karcianki Dark Eden
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szarża - z nieco innej strony.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cormak
Kapitan


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 275

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 11:35 pm    Temat postu: Szarża - z nieco innej strony. Odpowiedz z cytatem

Do tej pory zawsze graliśmy tak, że zagrywaliśmy ją na wojownika tylko i wyłącznie jak atakował/najeżdżał samotnie(lub w wyniku działania innych kart pozostawał samotny)Wydawało się to oczywiste, i zawsze tak graliśmy.

Jednak kumpel przyjechał i wyperswadował nam, ze tak nie jest! Po wysłuchaniu go, przeczytaniu angielskiego tekstu ( bo polski standardowo jest <cenzura>) oraz ponownym przestudiowaniu książeczki z zasadami przyznałem mu rację.

Mianowicie, sytuacja dotyczy najazdu wieloma wojownikami. Gdy jest tam choć jeden pojazd/jazda można na niego zagrać szarżę, nawet gdy jest wielu najeźdźców.
Zdanie mieszone na karcie " This card may not be played on a worrior in a Group"

Przedrostek "a" oraz napisanie Group przez duże "G" oznacza jednoznacznie, że chodzi o tą konkretną Grupę! A rozróżniamy w DE dwa rodzaje grup ofensywne i defensywne. Żadna w jakikolwiek sposób nie wiąże się z najazdem!
Co więcej w instrukcji jest napisane, że do najazdu nie tworzymy grup, tylko jak to tam ujęto "bandy najazdowe". Napisane tam jest również, że ograniczenia dotyczące grup nie ograniczają band najazdowych.
Więc Szarżę można zagrać tylko na pojedynczego atakującego/broniącego się ale podczas najazdu ograniczenie to nas nie dotyczy.


Pewnie napiszecie mi, że odkryłem Amerykę i ta zasada jest normalna, ale dla mnie jest to pewna nowość dlatego postanowiłem to opisać na forum =P
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 08 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Czw Gru 08, 2016 4:58 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
vyzygota
Sierżant


Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 119

PostWysłany: Sro Lip 22, 2009 6:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zgadzam się co do opisu gramatyki angielskiej.
Rodzajnikiem określonym w języku angielskim jest the. Rodzajników a lub an używamy gdy mówimy o danej rzeczy po raz pierwszy w danej rozmowie/opisie.

Co do samych wniosków jak najbardziej ! ! ! TAK ! ! !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Sro Lip 22, 2009 7:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, jak najbardziej. W instrukcji jest wyraźne rozróżnienie pomiędzy grupami, służącymi do ataków, a 'bandą' najeźdźców.
_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group