Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden
Forum fanów karcianki Dark Eden
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wszystkim po równo + modyfikatory bazowego WB
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
damajek
Sierżant


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 145

PostWysłany: Pią Lis 21, 2008 2:21 pm    Temat postu: Wszystkim po równo + modyfikatory bazowego WB Odpowiedz z cytatem

Tak jak w temacie:

Wszytkim po równo:
"Play on one warrior during combat. The affected warrior now has the same base CV as one of its opponents until the end of combat."

Berek:
"Play on any warrior during combat or a raid. The warrior's base CV is doubled until the end of the conflict. This modifier is applied before all others."

Przykład akurat z berkiem taki:
Mam jakiegoś cieniasa - zagrywam wszyskim po równo przeciw jakiemuś bydlakowi i on zagrywa berka - co wtedy??

(jak już był ten motyw poruszany to sorki - przegapiłem)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 2:06 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
KNOX
Sierżant


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 149

PostWysłany: Nie Lis 23, 2008 6:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wszystkim po rowno to taka fajna karta ktora dziala przed-przed wszystkimi innymi. zmienia bazowe WB i berek na takie wlasnie WB zadziala. tu raczej problemu nie ma. a co by sie stalo gdzyby padlo kilka wszystkim po rowno. tu bylby klopot.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Nie Lis 23, 2008 10:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się, że KNOX nie zrozumiałeś o co pyta Damajek.

Chodzi o to, że np. mój nassal (3wb) zostaje zaatakowany przez np. mamuta zaćmienia (wb5), wtedy ja zagrywam wszystkim po równo na nassala i ma on bazowe wb takie samo jak mamut czyli 5. Wtedy mamut dostaje berserk i ma bazowe wb 10 a mój nassal...? Skoro ma mieć bazowe wb takie jak mamut to ma też 10? Bo przeciez wszystkim po równo wciąż działa... ja nie w tym momecie nie wiem jak to rozwiazac.

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
damajek
Sierżant


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 145

PostWysłany: Pon Lis 24, 2008 7:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie.
WB bazowe jest takie samo do końca konfliktu.
Czyżby ta karta dawała w tyłek modyfikatorom WB bazowego??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KNOX
Sierżant


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 149

PostWysłany: Pon Lis 24, 2008 12:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiem o co wam chodzi. w watku na temat kumulowania sie modyfikatorow upieralem sie ze berserk podwaja bazowe wb, bo na bazowe dziala (oczywista oczywistosc), z tym ze to wb staje sie zmodyfikowane.
mamut z berkiem nadal ma bazowe wb = 5, a zmodyfikowane wb = 10.
chociaz teraz juz nie jestem pewien.. wypada sie bardziej nad tym zastanowic.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Wto Lis 25, 2008 8:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z modyfikowaniem bazowego WB to ja bym zrobił tak, jak to pośrednio postulowałem w zasadach turniejowych: NIE MA czegoś takiego.
Jedyna karta, która wpływa na bazowe WB, to Wszystkim po równo.
Bije się mamut z Dwurogiem, rzuca Wszystkim i ma 9 WB. Teraz Dwuróg może też sobie rzucić Wszystkim, tylko sens słaby, bo Mamut ma teraz 9 bazowego, tyle co on.
Natomiast wszelkie Berki, Mechaniczne tarany itp. modyfikują po prostu WB, PRZED wszystkimi innymi modyfikatorami. Skumulowanie zaś liczy się WB=WB*(2+2+2+2...), gdzie ilość dwójek, to ilość zagranych podwajaczy.

Z tym 'bazowym' to ino same problemy. A ja nadal jestem zdania, że słowo to było dodane dla amerykańskich kretynów, w celu wyjaśnienia, że się podwaja tą cyferkę w prawym górnym rogu karty, a nie na przykład liczbę pobieranych ikon żywności

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Wto Lis 25, 2008 10:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stawik napisał:
Z modyfikowaniem bazowego WB to ja bym zrobił tak, jak to pośrednio postulowałem w zasadach turniejowych: NIE MA czegoś takiego.
Jedyna karta, która wpływa na bazowe WB, to Wszystkim po równo.
Bije się mamut z Dwurogiem, rzuca Wszystkim i ma 9 WB. Teraz Dwuróg może też sobie rzucić Wszystkim, tylko sens słaby, bo Mamut ma teraz 9 bazowego, tyle co on.
Natomiast wszelkie Berki, Mechaniczne tarany itp. modyfikują po prostu WB, PRZED wszystkimi innymi modyfikatorami. Skumulowanie zaś liczy się WB=WB*(2+2+2+2...), gdzie ilość dwójek, to ilość zagranych podwajaczy.

Z tym 'bazowym' to ino same problemy. A ja nadal jestem zdania, że słowo to było dodane dla amerykańskich kretynów, w celu wyjaśnienia, że się podwaja tą cyferkę w prawym górnym rogu karty, a nie na przykład liczbę pobieranych ikon żywności


I myślę, że tak właśnie jest najrozsądniej.

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KNOX
Sierżant


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 149

PostWysłany: Wto Lis 25, 2008 2:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no wlasnie tak jest najrozsadniej jak to bylo juz ustalone wczesniej. dobrze Stawik ze przytoczyles rozkmin sprzed lat. Cool rozwalmy jeszcze taki przyklad skoro jestesmy przy temacie:
mamut i prorok(5+2) atakuja gomora(9). abdul rzuca wszystkim po rowno na gomora i mowi ze ma wb jak prorok. marcus natomiast rzuca swoje wszystkim po rowno na gomara i mowi ze ma tyle co mamut i dopycha go przewaga. tu pojawia sie pytanie czy marcus mogl zagrac wszystkim po rowno na gomora? jesli tak to ile ma on wb? czy liczy sie pierwsze czy ostatnio zagrane wszystkim? a co jesli pojdzie zmianka na proroka?


Ostatnio zmieniony przez KNOX dnia Sro Lis 26, 2008 4:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Wto Lis 25, 2008 2:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dla mnie WB można zmodyfikować ino raz na jednego Józka. W przypadku Zmianki i tak zostawiłbym WB zmienione Wszystkim. Do końca walki.

Apropos Zmiany, to własnie se uświadomiłem, że na turnieju jebnąłem strasznego kwasa, powiedziałem, że Zmianka walkę przerywa, gdy tymczasem sam w zasadach napisałem, że tyczy to tylko walk 1:1. Wstyd Embarassed
Przy okazji wyszło, że nikt moich, w pocie czoła opracowywanych zasad nie czytał, bo chłopy łyknęli to jak pelikany Twisted Evil

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
damajek
Sierżant


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 145

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja z tym bazowym to myśle że dodawanie dwójek to porażka.
Po tym jak zacząłem grać ożywieńczymi musiałem używać wszystkim po równo. I bazowe to jest bardzo istotne słowo na pewnych kartach które je mają. Są w końcu modyfikatory bazowego i "normalnego" WB. I tego słowa "BAZOWE" nie można pomijać. A jeśli berek działa na bazowe to wtedy ozywieńczy ma na przykład już WB bazowe z berkiem = 2WB i jest to teraz WB bazowe. Gdy dołożymy drugiego berka to obecne WB bazowe wynoszące 2 teraz będzie 4. Z kolejnym Berkiem będzie 8WB Bazowego.
Nie ma opcji mnożenia.

I nie widze dalej odpowiedzi czy po zagraniu wszystkim po równo WB bazowe jest do końca konfliktu takie samo jak wybranego przeciwnika, chaciaż ten modyfikował by swoje bazowe WB??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
decado
Sierżant


Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 190

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 1:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wracając do pierwszego posta i sytuacji z cieniasem i bydlakiem.
Cienias dostaje Wszystkim Po Równo i jego WB zrównuje się z bazowym WB bydlaka. Następnie bydlak dostaje Berserk i podwaja swoje bazowe WB, które w tym momencie jest już ZMODYFIKOWANYM WB . Skoro jest zmodyfikowane to nie jest bazowe - taka jest moja interpretacja...

_________________
Dark Eden Lives Forever Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
damajek
Sierżant


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 145

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 1:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

The warrior's base CV is doubled until the end of the conflict.


(5 WB bazowe)*2=10 WB bazowe

Dlatego że to jest modyfikator WB bazowego a nie tylko WB ogólnego.

(wcześniej się kłóciłem że zmodyfikowane WB bazowe nie jest już bazowe, ale teraz wiem, że modyfikatory są podzielone na modyfikatory WB i WBbazowego).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
decado
Sierżant


Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 190

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 2:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dla mnie nie ma to najmniejszego sensu. Dlaczego? A co powiesz na bardzo nieSkromne Zwycięstwo na Blitztanku z trzema Berserkami? Jakie bazowe WB zgarniam w punktach zwycięstwa?
_________________
Dark Eden Lives Forever Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja myślę, że słowo BAZOWE zostało nieco źle użyte przez twórców gry.
Uważam, że pisząc BAZOWE mieli na myśli poprostu "WB zapisane na karcie". Nie wiedzieli jak to nazwać krócej więc wymyślili bazowe.
Chodzi o tą cyferkę w rogu karty.
O to że taki berserk podwaja tą właśnie cyfrę ale szarża już potraja tą cyferkę razem z działającymi na nią modyfikatorami.

Myślę, że wszystkim po równo działa tak że wyrównuje WB wojowników.
Myślę, też, że być może twórcy nie przetestowali porządnie tej gry i nie przewidzieli zagrywania kart w taki sposób jaki tu teraz uwzględniamy.

Jak np. prorok(wb2) walczy z razydą(wb6) i dostanie wszystkim po równo to ma wb 6 a gdy potem razyda dostanie wszystkim po równo to jego wb wynosi 2. Bo moim zdaniem ta karta zrównuje cyfry zapisane na kartach wojowników. Uważam, że nie ma czegoś takiego jak zmodyfikowane bazowe WB. Jest albo bazowe albo zmodyfikowane.
Jeśli prorok dostanie wszystkim po równo i zyska wb 6 razyda dostanie berserka który da mu wb 12 to prorok nadal ma 6 i pomoże tu zagranie kolejnego wszystkim po równo.

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 2:06 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
KNOX
Sierżant


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 149

PostWysłany: Pią Lis 28, 2008 12:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to ja powiem tak:
mamut ma 5 wb i walczy z gomorem;
- po zagraniu berka jego BAZOWE WB wynosi nadal 5, a 10 WB to juz wartosc ZMODYFIKOWANA
- po zagraniu wszystkim po rowno na mamuta jego BAZOWE WB wynosi 9 tak samo jak gomora.
wniosek: wszystkim... jest jedyna karta ktora zmienia bazowe wb.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group