Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden
Forum fanów karcianki Dark Eden
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kawalerzyści Triady
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Jak interpretowa? informacje 'Nie zmienia swojego w?asnego WB." na karcie kawalerzystów ?
Na kawalerzystów można zagrywać intrygi zwiększające WB
66%
 66%  [ 6 ]
Intrygi nie mogą zwiększać WB kawalerzystów
33%
 33%  [ 3 ]
Wszystkich Głosów : 9

Autor Wiadomość
Wicu
Bad Boy


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 282

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 11:18 am    Temat postu: Kawalerzyści Triady Odpowiedz z cytatem

Co myślicie na temat informacji na kartach wszystkich kawalerzystów Triady(zwiadowców, ciężkich i zwykłych kawalerzystów). Na każdej z nich widnieje następująca informacjia:

"WB 'Kawalerzysty' wzrasta o +1 za każdego innego KAWALERZYSTĘ w tym samym Odziale lub Pograniczu. Nie zmienia swojego własnego WB. Nie działają na niego negatywne modyfikatory do WB"

O ile pierwsze i trzecie zdanie są dla mnie bardzo jasne, każdy dostaje za każdego i zwiększa swoje WB, ponadto nie działają na nich takie karty jak np. Pech, czy też zdolności Soldatów Szturmowych. Ale jak interpretować zdanie "Nie zmienia swojego własnego WB."?
Długo gram Triadą ale tą informację jakoś przeoczyłem Smile Czy należy to wiązać z niemożliwością zmniejszenia WB poprzez intrygi, czy też może w taki sposób, że oprócz bonusów otrzymywanych od innych kawalerzystów, na kartę nie można zagrać nic co w jakikolwiek sposób zwiększało by WB wojownika?


Ostatnio zmieniony przez Wicu dnia Czw Wrz 28, 2006 2:16 pm, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 12:09 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 3:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak już to postulowałem gdzie indziej, to po prostu pomyłka twórców. Że kawalerzysta sam sobie +1 nie dodaje.

affect (Ectaco-Poland)
v,
...
7 działać
8 oddziaływać
9 zadziałać
10 wpłynąć
11 dotyczyć
...

Myślę, że jest 100 innych bardziej sensownych sformułowań, żeby powiedzieć, że modyfikatory na nich nie działają. Wystarczyłoby analogiczne 'Nie działają na niego pozytywne modyfikatory do WB' .

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dungal
Generał


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 634

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moze źle to sformułowali ale moim z daniem (gadaliśmy o tym wczoraj z Jeremiaszem- myśli podobnie) jest właśnie tak, że dostają bonusy tylko od innych kawlerzystów, a że nie zmnieniają swojego wb przez Intrygi. jest tam zdanie po kropce. Wyjątek potwierdza regułę Smile

Ostatnio zmieniony przez Dungal dnia Sro Wrz 27, 2006 9:56 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Owszem rozmawialismy o tym ale ja juz sam nie jestem pewien. Za duza niedomowien jest w tej karciance Smile

i tyle...

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nader naciągana ta interpretacja. Ja wiem, że Triada jest wnerwiająca, ale przestańcie kombinować. Albo coś wymyślimy, żeby Notre można było wystawić tylko po zagraniu Wpływu Hardinga, a wojowników Legionu zagrywać tylko jeśli gracz ma wystawione Nadejście Valpurgiusa. Wink
Mniej więcej tyle samo sensu będzie to miało.

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wicu
Bad Boy


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 282

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 2:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli temat zamykamy w ten sposób że:

- Kawalerzyści jak dodawali sobie tak dodają
- Nie działają na nich ujemne modyfikatory WB
- Zdania środkowe "Nie zmienia swojego własnego WB" nie bierzemy pod uwagę

W każdym bądź razie najpotężniejsza jazda w DE Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 7:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wicu napisał:
W każdym bądź razie najpotężniejsza jazda w DE Smile



No co do tego to chyba nie ma watpliwosci Smile
Trzeba jednak miec mozliwosc wylozenia jej.

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Privian
Sierżant


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 230

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 8:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko żeby teraz każdy nie przyjechał na turniej z LT bo to będzie co najmniej głupio wyglądało! Do końca się nie zgadzam z tym co uzgodniliście ale niech tak będzie!
_________________
Skowyt si? Zbli?a!!!
-----------------------
Plan Your Escap!!!

www.grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Dungal
Generał


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 634

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 10:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie dziwie się Wicu, że tak zamknąłeś ten temat bo grasz właśnie nimi Wink
Też się z tym nie zgadzam bo to jest interpretowanie z przymrużeniem oka lub lekkie naciaganie zasad a nie rozwiązanie problemu.
Zresztą mi się wydaje, że najlepiej takie spory rozstrzygać przez głosowanie ostatecznie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wicu
Bad Boy


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 282

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 11:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wrzuciłem ankietę, jeśli uważacie że za mało opcji do odpowiedzi dałem to dajcie znać zrobimy więcej. A co z tego wyjdzie to się okaże w praniu Smile
Szczerze mówiąc mi to rybka czy można im zwiększać przez intrygi czy nie, bo i tak walcząc Triadą daję sobie radę bez tego typu bonusów Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
KNOX
Sierżant


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 149

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 3:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kiedys juz poruszalem ten temat z paroma osobami i podchodzili do tego niechetnie. co innego mozna sobie pomyslec jesli z super mega kozacko wypasionych konikow zrobi sie zwykle konie ktore mozna pokonac to sprawa wydala sie przesadzona. ale nie! niektorzy koledzy tez maja watpliwosci co do koni. ja oczywiscie popieram Dungala, a Wicu dobrze mowi ze daje sobie rade bez takich bajerow. zreszta 15 sterydow w talii obladowanych modyfikatorami, bez ograniczen w tworzeniu grup (najsilniejsi woje - blitztank, urox, ezoghul, bestal - maja ograniczenia) to lekka przesada. zgodzicie sie wszyscy ze szybkie wystawienie 4-5 konikow to zaden problem. wtedy WBki maja jak urox/ezoghul (ciezcy) i dwurog/zurghon... (zwykly), a najs grupke mozna se stworzyc.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 5:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No jasne! To tym samym prawem dajmy Ezoghulowi atakować lub najeżdżać tylko raz, bo Urox tak ma. Ezio jest za dobry! I jeszcze Godny! No to niech nie będzie!
A Blitztankowi dodajmy jeszcze 3 ikonki paliwa!
Koniarze są dobrzy, bo są dobrzy. I kropka. Nie manipulujcie przy nich sztucznie. Tak ich zrobili twórcy gry, bo byli Szwedami i mają sentyment do Luteranizmu. W Genesis Triadę jeszcze bardziej przesadzili.
"Nie zmienia swojego własnego WB"=nie można na niego zagrać modyfikatorów?!?! Toż to wyssane z palca!
"Nie działają na niego negatywne modyfikatory do WB" - to każdy zrozumie bez problemu.
Dlaczego więc nie ma na nim napisu: "Nie działają na niego żadne modyfikatory do WB"?? To by sprawę załatwiało. Jedno małe słówko i by było po Waszemu. Ale go nie ma!
I nie ściemniajcie, że łatwo wystawić 4-5 koników. Przypominam - Triada ma TYLKO koniki do walki, nic więcej. Nawet Templarsi mają 20 zdolnych do walki wojowników - Żołnierzy, Centów, Żadnarmów i Bestali. A moga sobie jeszcze jazdę wstawić. Piechota Triady? Śmiechu warta. Pojazdy? Żałośnie małe i kosztowne. Zostaje więc 15 wojowników wśród 60 kart.

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KNOX
Sierżant


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 149

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w angielsikej wersji jest to troche lepiej ujete :
Cavaliers gain +1 to their CVs for each additional CAVALIER in the same Warband or Borderlands. They will not affect their own CVs. They are never affected by negative modifiers to their CVs.

w pierwszym zdaniu mamy simple present - czas terazniejszy. w drugim simple future - czas przyszly. latwiej to teraz zinterpretowac.
'kawalerzysci dostaja za siebie...' i w przyszlosci 'ONI nie zmienią swojego WB. a ponadto 'nie dzialaja na nich negatywne modyfikatory'
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po angielsku to brzmi dla mnie tak samo jak po polsku. Jak 'will not affect' ma oznaczać, że modyfikatory na nich nie działają, to po kiego jest wspomniane potem jeszcze o negatywnych? Mówię, Ci, że o wiele więcej sensu miałoby 'They are never affected by anyy modifiers to their CVs'. Żadnych dziur w interpretacji, jasno i dokładnie. Powtórze po raz kolejny - Triada miała być wyrypana w kosmos i jest.
Dodam jeszcze, że i tak gra jest świetnie zbalansowana. Każdy swoje hobby ma. Templarsi z Notre i Szpitalem są przewredni. Osobiście dałbym konikom i po +3 WB, byle Templarsi nie mieli combosa. Rasputińce w powietrzu - niedoścignieni. Piechota Legionu, gommory, to dopiero przegięcie. Kolesie na żadne miejsca nie czekają, tylko tłuką od pierwszej tury. A Horda, wiadomo, horda.
W DES gramy wszystkimi Przynależnościami. Naprawdę nie ma czegoś takiego jak najsilniejsza Przynależność. A gramy, że koniki mogą bonusy dostawać.
Aha, i wszystkim zwolennikom tego rozwiązania proponuję eksperyment: zagrać 5 gierek nie stosując dodatnich modyfikatorów. Obojętnie czym będziecie grali. Na potrzeby ejksperymentu można nawet uznać, że piechota rare Legionu, Pojazdy Rasputinów, jazda Hordy dodają sobie nawzajem +1. Totalna porażka. Przeciwnicy zawsze moga policzyć sobie Wasze WB i kosić aż miło. Wiem, bo przerabiałem to grając przeciwko Hordzie z Odkryciem Słabości przeciwnika. Wtedy można liczyć tylko na liczebność swoich wojsk, a z liczebnością koników wiadomo jak jest.
Na koniec dodam, że Wyzwanie i Skazaniec też są dodatnimi modyfikatorami...

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 12:09 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Dungal
Generał


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 634

PostWysłany: Czw Wrz 28, 2006 11:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stawik napisał:
"Dlaczego więc nie ma na nim napisu: "Nie działają na niego żadne modyfikatory do WB"??


Dlatego, że jest napisane, że dodaja sobie za siebie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group