Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden
Forum fanów karcianki Dark Eden
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ukryte ostrze vs. Palankin

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Stawik
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1422

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 7:36 am    Temat postu: Ukryte ostrze vs. Palankin Odpowiedz z cytatem

Widzę, że koledzy tematu nie podjęli, a ja tego tak nie zostawię.
We wczorajszej grze banhus miał na bramce w grupie defensywnej Kruka i 2 Palankiny. Anubis miał na ataku Ukryte ostrze.
Padło pytanie: czy Anubis może najeżdżać?

Stanowisko banhusa: nie, bo zdolność Ostrza nie działa na zdolność Palankina. Zresztą analogicznie twierdzi, że nie działa też na zdolność Zwiadowcy, Drapieżniaka, itp.

Ja się nie zgadzam z tym stanowiskiem.
Zdolność Palankina: The Palanquin will prevent raids...
Zdolność Ostrza: ...That warrior or Group may not prevent the raid.

Tutaj piłka wydaje mi się krótka. Zdolność Ostrza nie definiuje, że przeciwnik nie może zapobiec mmo, że ma taką samą Taktykę czy mimo, że ma zdolność. Po prostu nie może zapobiec i kropka.

Nie jest to jednak takie proste w ww. przytoczonej sytuacji. Ostrze miałoby ominąć grupę, która miała taktykę powietrzną. Jednak nie grupa, lecz dwaj jej członkowie mają dodatkową zdolność zapobiegania wszelkim najazdom. Confused

Kolejna kwestia Kamuflaż i Ostrze brzmią tak samo. Z kart powstrzymujących Palankin i Kozacki zwiadowca mają właśnie 'will prevent the raids', a Drapieżniak i Zwiadowca kawalerii 'your Turf may not be raided'.

W takim razie jaka jest Wasza opinia? Która zdolność którą pokonuje?

Jak dla mnie Zwiadowca i Drapieżniak, powodując, że nie można najechać Krainy, też na swój sposób preventują najazdy. A Ostrze i Kamuflaż spowodują, że oni may not prevent the raid.
Dodam jeszcze, że zdolność Ostrza jest debilna, jeśli nie może ominąć różnych koników. Po to mu ją dali. On nie musi się przesmykać obok innych lotników, od tego ma Rasputiniec Faliste. Natomiast na naziemne koniki nie ma bata.

_________________

Czekaj, czekaj, Przewaga taktyczna!
Ach, marsza?kiem by?....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 2:05 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 10:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie zawsze oczywistym bylo ze ostrze dziala jak kamuflaz - czyli omija jednego wojownika lub grupe stojaca na pograniczu. niezaleznie od tego czy jest to palankin, zwiadowca, drapiezniak czy inny wojownik tego typu lub jakis inny wojownik.
Palankin, zwiadowca, drapiezniak itp. sa ta by bronic ogolnie osady nie uzywajac innej taktyki niz ladowa a nie po to zeby ktos nie mogl uzyc ostrza czy kamuflazu... to kamuflaz i zdolnosc ostrza sa po to aby omijac innych wojownik a nie odwrotnie.

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
diaphragma
Sierżant


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 129

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 10:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeremiasz napisał:
Dla mnie zawsze oczywistym bylo ze ostrze dziala jak kamuflaz - czyli omija jednego wojownika lub grupe stojaca na pograniczu. niezaleznie od tego czy jest to palankin, zwiadowca, drapiezniak czy inny wojownik tego typu lub jakis inny wojownik.
Palankin, zwiadowca, drapiezniak itp. sa ta by bronic ogolnie osady nie uzywajac innej taktyki niz ladowa a nie po to zeby ktos nie mogl uzyc ostrza czy kamuflazu... to kamuflaz i zdolnosc ostrza sa po to aby omijac innych wojownik a nie odwrotnie.

Nie mam nic do dodania Cool

Moim zdaniem za bardzo czepiamy się każdej karty, szukamy słówek, przecinków, domyślamy się czemu tak Twórcy napisali lub nie napisali.
Wiem, wiem, chodzi o wyjaśnienie spornych kwestii Cool
Moim zdaniem Ukryte działa jak Kamuflaż i basta. Omija jednego wojownika lub jedną grupę.

PS.To jest kolejny zamach na Synów, ja protestuje Exclamation
Najpierw P+S, teraz Ostrze Exclamation
Cool Cool
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
banhus
Sierżant


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 148

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 11:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem także, ostrze działa jak kamuflaz i omija jednego wojownik albo jedna grupe .. ale ! .. nie omija jego zasady czyli zwiadowca/palankin/drapieżniak/kozak nadal zapobiegają najazdą ale! ...

Kluczowe zdanie :That warrior or Group may not prevent the raid. W moim mniemaniu tyczy się wojownika/grupy którzy mogą zapobiec z faktu bycia obrońcą danej taktyki.

Na zwiadowcy jest napisane : your Turf may not be raided, not even by Sea or by Air czyli zwiadowca/drapieżniak powstrzymuje ukryte ostrze ale nie powstrzymuje piechura z kamuflazem ,natomiast palankin/kozak : will prevent raids by Land ,Sea and Air when in the Borderlands czyli powstrzywuja najazd ostrza i kamuflazu
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Drone
Sierżant


Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 145

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 12:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomogę wam trochę z tą sprawą. Była omawiane na przykładzie Zwiadowcy Kawalerii Triady.

oto wyjaśnienie

moim zdaniem sprawa załatwiona.

PS chociaż fakt, uwielbiam Triade i smutno mi z tego powodu... ale to ma sens. pozdr.

_________________
"Ruch i szar?a!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
diaphragma
Sierżant


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 129

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 1:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I na tym proponuje zakończyć.
Proponuje zamknąć temat, bo zaraz znowu ktoś jednak wpadnie na pomysł ankiety i będzie 'przekomarzanie się' na jałowe argumenty.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
banhus
Sierżant


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 148

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 1:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to że kilka osób się wypowiedziało nie znaczy że już tak jest, a link drone niczego nie wyjaśnia ,diaphragma twój pośpiech z zamknięciem to lekka przesada temat istnieje od kilku godzin
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
diaphragma
Sierżant


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 129

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok.
Niech zostanie. Jak narazie się wypowiedziało 5 osób w temacie.
Można powiedzieć, że 3 osoby mają taki sam pogląd, Stawik ma wątpliwości ale raczej skłania się do zdania jak większość, więc tylko Ty masz wątpliwości Wink
Zobaczymy co reszta aktywnych userów na to Cool
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jeremiasz
Generał


Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 975

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostrze i kamuflaz pozwalaja na ominiecie dowolnego wojownika (lub grupy)...
chodzi o to ze mozna przemknac sobie po cichu obok wojownika i pozostac niezauwazonym... tak jak w baldurze dzieki zdolnosci ukrywania sie imeon czy innego zlodzieja... ostrze poprostu przelatuje nad wojownikiem w momencie gdy ten sie schylil zawiac sznurowke Smile i kamuflaz tak samo... wojownik odwrocil sie w prawo wiec ja szybko przekradam sie z lewej i nie widzi mnie... i nic do tego nie ma tu zdolnosc palankina - co najwyzej mozna sie przyczepic ze nie ma on sznurowadel Laughing

_________________
http://wydrukionline.com.pl



http://darkeden.pl, http://grafik.gda.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dungal
Generał


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 634

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z tym w zupełności i dziwię się Banhusowi, ze tego nie widzi -dla mnie nie ma żadnej dyskusji. Nie będę powtarzał argumentów, tylko się pod nimi podpisuję, bo sam bym tego lepiej nie ujął Wink
_________________
Temu dzid? !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Sob Gru 10, 2016 2:05 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
banhus
Sierżant


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 148

PostWysłany: Sob Sty 27, 2007 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok W porządku, Wink temat do zamknięcia
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dark Eden - Forum fanów karcianki Dark Eden Strona Główna -> Zasady - Rules Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group